Ons bureau en hoe wij werken

Onze ontwerpen zijn creatief, gebruiksgericht en vriendelijk. Voor onze mentaliteit en aanpak als bureau geldt hetzelfde. We denken graag buiten de gebaande paden, komen met inventieve oplossingen waar niemand aan gedacht heeft, zonder deze er per definitie door te drukken bij onze opdrachtgevers. Zij zijn immers de gebruikers van de gebouwen, niet wij. Dat betekent overigens niet dat we alleen maar luisteren. We zijn ons bewust van onze adviserende taak, we weten wat werkt en delen dat gevraagd en soms ongevraagd.

Architecten zijn creatievelingen in een hiërarchische en conventionele bouwwereld. Wij kennen beide werelden, kunnen daar snel tussen schakelen en slaan bruggen ertussen. Kort gezegd, we ontwérpen niet alleen gebouwen, we werken die ontwerpen ook uit tot vergunningaanvragen, aanbestedingsstukken en bouwtekeningen. We zijn geen autonome kunstenaars, we zijn architecten. We coördineren het proces, budget en planning. Onze opdrachtgevers kunnen op ons leunen.

Ons team

Wij, Peter Popke de Jong en Pieter Koningsveld, zijn in 2009 met USE architects gestart, als een enthousiast en gedreven architectenbureau. En dat zijn we nog steeds. Omdat wij allebei zowel bouwkundige als architect zijn, pakken we een project integraal aan. Dat houdt in dat we de wensen van de opdrachtgever vertalen in mooie, op maat gemaakte architectuur die bovendien bouwkundig en budgettair haalbaar is. Onze CV’s lijken kopieën van elkaar, toch hebben we specifiek verschillende kwaliteiten. We vullen elkaar daarmee aan tot een breed onderlegde basis van ons bureau.

Peter Popke heeft de leiding over de creatieve processen van USE architects; de bedenker binnen het bureau. Hij is een Fries, groeide op in Sneek. Als timmermanszoon kreeg hij het bouwen met de paplepel ingegoten. Met zijn Cum Laude afstudeerproject aan de TU/e werd hij genomineerd voor de Archiprix, de prijs voor het beste afstudeerproject in de architectuur in Nederland. Hij houdt ervan om zich vast te bijten in complexe opgaven en niet meer los te laten tot hij een alzijdige oplossing gevonden heeft waarin de opdrachtgever zijn wensen herkent. Deze oplossing kan hij vervolgens helder en overtuigend uiteenzetten in woord en beeld. Bij de ontwerpvraagstukken van USE komt hij met interessante en verrassende antwoorden. Peter zijn eerlijkheid, integriteit en gedrevenheid geven USE architects een stevige fundering en komen elk project ten goede. Naast het ontwerpen heeft Peter een creatieve uitlaatklep door muziek te maken met zijn band Riff.
Pieter is de verbinder van USE en richt zich met name op projectcoördinatie en bureauorganisatie. Hij groeide op in Oegstgeest en komt uit een familie van bouwkundigen. Met USE architects is de derde generatie met een eigen architectenbureau een feit. Pieter is procesgericht en heeft een verbindend karakter. In de dialoog met de opdrachtgever probeert hij de ontwerpopgave aan te scherpen, door de vraag achter de vraag te stellen en zich in te leven in de situatie van de opdrachtgever. Hij spreekt de taal van de verschillende rollen in het bouwproces; van opdrachtgever tot timmerman en van investeerder tot ambtenaar. Houdt ervan ook snel tussen deze talen te schakelen. Mede daarmee zorgt hij ervoor dat iedereen zich met plezier en overtuiging inzet voor een project en gezamenlijk trots is op het resultaat. Hij is altijd bezig met "hoe dingen technisch gemaakt moeten worden", is oplossingsgericht, sociaal en motiverend. Pieter klust, fotografeert en filmt graag.

Jelte is in 2019 afgestudeerd aan het Windesheim in Zwolle als bouwkundig ingenieur en is nu als bouwkundig tekenaar aan de slag bij USE architects. Hij vindt het leuk om, met zijn bouwkundige kennis en passie voor architectuur, de dromen van de opdrachtgevers te verwezenlijken. Hij doet dat niet alleen vanuit een bouwkundig oogpunt, maar ook als kritische beoordelaar op de gemaakte ontwerpen. Naast de werkzaamheden bij USE architects is Jelte ook begonnen met de master Architectuur aan de Academie van Bouwkunst en hoop hij zichzelf bij USE architects verder te ontwikkelen en te groeien in het werkveld. Naast zijn werk en studie heeft Jelte ook een grote passie voor auto’s en voetbal.
Anouk heeft stage gelopen bij USE architects en is daarna gebleven. Ze werkt part-time voor het USE. Vanaf jongs af aan weet ze al dat ze wil werken in de bouw. Ze liep eerder stage bij een aannemer, maar wilde daarna de andere kant van de bouwwereld zien. Vandaar dat ze opzoek is gegaan naar een architectenbureau. Architectuur spreekt haar erg aan. Anouk vindt haar plek bij USE architects een mooie kans om professionals aan het werk te zien, mee te draaien in praktijk en hier uiteindelijk veel van te leren. Anouk draait op volle toeren mee. Naast haar studie zijn er nog meer dingen die haar bezig houden; ze kookt en bakt graag en basketbalt ook meerdere keren per week.

Ons netwerk

Wij hebben in de loop van de tijd een alzijdig netwerk van partijen waar we mee samenwerken opgebouwd. Zo kunnen we projecten nog completer aanpakken. We schakelen samenwerkingspartners in voor bijvoorbeeld constructieve adviezen, EPC- en MPG-berekeningen en bouwfysische adviezen. USE architects blijft daarbij altijd het coördinerend contactpunt voor onze opdrachtgevers. Door onze goede samenwerking met verschillende aannemers kunnen we altijd een aannemer aandragen waar wij vertrouwen in hebben. Maar wij vinden het ook altijd interessant en leuk om voor ons nieuwe aannemers te leren kennen en een nieuwe samenwerking te starten. En niet geheel onbelangrijk: we kennen de weg binnen de gemeentelijke overheid. USE zorgt doorgaans voor soepele vergunningsprocedures.

Vacatures

Voor een stageplaats op ons bureau zijn op zoek naar een gedreven en enthousiaste HBO- of WO-student Bouwkunde/Architectuur. Bouwkunde zit je in het bloed en in je hoofd. We zoeken iemand met een goede werkhouding, die mee wil doen, leergierig is en zich wil ontwikkelen. Je hebt in elk geval affiniteit met architectuur en ontwerpen. Je hebt een CV waar je graag over komt vertellen, want je weet wat je wilt. Je wil iets komen bijdragen aan USE architects. Daar geven we je dan ook de ruimte voor.

We zijn een persoonlijk bureau, we hebben korte lijnen, een open werksfeer en willen jou graag wat leren. Tegelijkertijd lever jij werk en input waar wij wat aan hebben. Je draait dus echt mee en krijgt je eigen plek in ons bedrijf!

Spreekt deze vacature je aan? Stuur een mail aan info@usearchitects.nl met je CV, je motivatie en een portfolio, film of beelden van wat je maakt, kan en wil. Of bel 030 3200 301

Alle projecten

Contact