Een 17e eeuws monument

met een moderne uitbouw

Onze opdrachtgever kocht deze 17e eeuwse Rijksmonumentale woning aan de Vecht in Vreeland. Ze werden verliefd op de eeuwenoude uitstraling van het huis, maar wilden er modern in wonen. Wij ontwierpen voor hen een uitbouw en renovatieplan, waarmee het oude gerespecteerd en gerenoveerd werd, en de moderne wens tevens vervuld kon worden. Het oude huis is op bouwfysisch slimme wijze geisoleerd, zonder het uiterlijk aan te tasten. Het nieuwe deel is strak, maar vriendelijk en biedt een schitterend uitzicht op de bocht van de Vecht waar de achtertuin aan ligt. We overtuigden een 11-koppige welstandscommissie met o.a. een aantal architectuurhistorici dat deze aanpak van contrast tussen oud en nieuw de juiste was voor het uitbreiden en renoveren van deze woning.

bestaand en nieuw

De oude balklaag die honderden jaren oud is en nog laat zien waar ooit de trap liep, is gerenoveerd en in contrasterende kleur geschilderd. De nieuwe vloer verbindt oud en nieuw met elkaar. De moderne, strakke keuken is prachtig, maar niet overheersend. De gekozen gevelsteen heeft een mooi reliƫf, en door deze stootvoegloos en met doorgestreken voeg te metselen, wordt de lange, horizontale lijn van de uitbouw geaccentueerd. De lange lichtstraat maakt de ruime woning in alle zones licht en ruimtelijk.

Damstraat Utrecht

Vorig project

Boerenslimheid

Volgend project

Alle projecten

Bureau

visie, werkwijze, team