Voor en door Barendrechters

duurzame energie weerspiegeld

Een uitstapje buiten de architectuur van gebouwen voor ons: een rotondekunstwerk! Op de rotonde Oude Trambaan/ Kilweg in Barendrecht staat het kunstwerk Anodebol. Het energie-bedrijf Anode Energie heeft deze rotonde geadopteerd om er een kunstwerk neer te zetten waarin duurzame energie terug te zien is. Samen met beeldend kunstenaar Saskia Laurant  hebben we de handen in elkaar geslagen en een ontwerp gemaakt dat goed past in het open karakter van de plek en waarbij de energie-bronnen de zon en de wind beide dienden als inspiratiebron. De verlichting van het kunstwerk 's avonds heeft een bijzondere functie.

Onderdeel van de regelgeving rondom rotondekunstwerken is dat er geen bewegende onderdelen mogen zijn, omdat die het verkeer te veel zouden kunnen afleiden. Wij wilden wel graag de dynamiek en beweging van de energie van onze opdrachtgever representeren. Op een gegeven moment beseften we dat we gebruik moesten maken van de beweging van het verkeer dat rond de rotonde rijdt. Door de doeken zo vorm te geven dat ze langs elkaar lijken te draaien als je er langs rijdt, ontstaat vanzelf die beweging.

Overdag zijn er dynamisch ogende zeilen in de lucht te zien die energie en beweging representeren, ‘s avonds worden deze verlicht. De kleur aan de buitenkant laat zien welke groene energiebron die dag het meeste energie heeft opgewekt. Is de bol 's avonds geel-oranje getint, dan is er die dag veel zonne-energie opgewekt door Anode Energie. Een blauwwitte bol betekent dat die dag de wind de hoofdleverancier van energie was. Op deze manier wordt er een zichtbare koppeling gemaakt tussen de opwekking van duurzame energie en het weer, elke dag opnieuw met meer dan 10.000 verschillende kleuren als uitkomst mogelijk.

's Avonds is er aan de binnenkant van de bol een projectie te zien die is samengesteld uit vele kleine plaatjes (schilderij, foto, tekening etc.) die iedereen die een band heeft met Barendrecht kon inleveren. Aangezien dit kunstwerk door velen onderweg naar huis of van huis en in de wijken en op de scholen ernaast gezien zal worden, vinden de makers het belangrijk dat het een kunstwerk voor en door Barendrecht zou worden. Doordat de meer dan 1000 inzenders hun eigen werk in de bol kunnen zien, is het een kunstwerk van iedereen geworden en een baken op weg van en naar huis. Op www.Anodebol.nl zijn de inzendingen terug te vinden en is op te zoeken op welk van de zeilen een specifieke inzending geprojecteerd wordt.

Een deel van de foto's op deze pagina is gemaakt door Toon de Wit. www.toondewit.nl

Nieuwveen

Vorig project

Hardenberg

Volgend project

Alle projecten

Bureau

Over ons en onze werkwijze