Vrijstaande woning in Bergschenhoek

Nagenoeg energieneutraal

In dit project hebben we een mooie samenwerking met onze opdrachtgevers opgebouwd. De vraag waarmee onze opdrachtgever aanvankelijk bij ons kwam was flink afgekaderd, ze hadden een helder idee van wat ze wilden realiseren op dit kavel. Aanvankelijk vroegen ze ons om hun plannen te vertalen naar stukken ten behoeve van de omgevingsvergunningaanvraag. Wij zijn met hun ideeën aan de slag gegaan en hebben toch meerdere ontwerpvarianten gemaakt, om daarmee de dialoog over alle mogelijkheden aan te gaan. Dat hebben we gedaan, waardoor de opgave aangescherpt werd en er in gezamenlijkheid het voor deze opdrachtgever optimale plan uit gekomen is. Dat plan wordt nu gerealiseerd.

Het kavel waar de woning op moest komen is breder dan diep, wat in combinatie met de zon-oriëntatie leidde tot ons idee om de tuin naast de woning te maken, en niet er achter. Het kavelpaspoort beschreef de eis van een a-symmetrische kap met een verbijzondering in de kapvorm. Samen met de wensen en eisen van onze opdrachtgever hebben we deze woning ontworpen, waarbij de leefruimtes mooi op de zon zijn georiënteerd. De woonkamer is intiem, maar heeft prachtig uitzicht over de landerijen, en de keuken is aan de voorzijde van de woning waar de ochtendzon op het aanrecht valt.

Onze opdrachtgevers wilden graag een woning met een moderne, frisse uitstraling, zonder dat die te strak, kil of onpersoonlijk zou worden. Het strak witte gevelstucwerk en de verdiepinghoge raampartijen zijn hedendaags, waar de twee verschillend gematerialiseerde daken met hun leien en riet een mooi evenwicht bieden. De grote erker over twee verdiepingen, die met natuursteen bekleed zal worden zorgt er voor dat buiten naar binnen gehaald wordt in de woonkamer en de master bedroom. De leefkeuken maakt de etentjes met familie die in de buurt wonen mogelijk, wat voor onze opdrachtgever een aanleiding was om dit kavel te kopen. De master bedroom met hoge vrije ruimte onder de kap geeft, in combinatie met de open badkamer, een hotelgevoel.

De woning is nagenoeg energieneutraal, met een bodemwarmtepomp met groot buffervat, zonnecollectoren en meerdere zonnepanelen. De constructie van de woning is in houtskeletbouw gebouwd, waardoor het casco in enkele dagen geplaatst kon worden. De afbouw van de woning wordt onder regie van onze opdrachtgever zelf uitgevoerd en zal binnenkort klaar zijn.

Nuenen

Vorig project

Maximapark

Volgend project

Bureau

Over onze visie op ons vak