Blaricummermeent

Energieneutrale villa

Voor één van de laatste vrije kavels in de Blaricummermeent hebben we een vrijstaande woning ontworpen. In het stedenbouwkundig plan was de toegang tot het kavel aan de zuidzijde gepositioneerd, waardoor de tuin aan de  noordzijde van de woning zou komen te liggen. Door de toegang tot het kavel anders te kiezen en de gemeente daarvan te overtuigen, is de mogelijkheid ontstaan om de woning zo te plaatsen dat een prachtige tuin op het zuiden ontstaat.

In het programma van eisen van onze opdrachtgevers staan veel functies voor de begane grond en minder vierkante meters op de verdiepingen. Dit komt door de wens van de opdrachtgever een levensloopbestendige woning te bouwen. We hebben een hoofdvolume van de woning ontworpen met de karakteristieken van een Blaricumse schuurwoning, en een aangesloten lager bouwvolume. Het kavel ligt aan drie zijden aan de openbare ruimte en alleen aan de noordzijde ligt een buurperceel. Door het lagere volume aan de noordzijde te plaatsen ligt het lagere volume niet aan de openbare ruimte en toont de woning helder en gebalanceerd.

Uit gesprekken met onze opdrachtgever over hun gewenste gebruik van de woning bleek dat zij het belangrijk vonden om de perfecte balans te vinden in contact en juist scheiding tussen leefkeuken en zithoek; in contact met elkaar maar wel eigen ruimtes. Door de trap tussen die ruimtes te plaatsen en een vide toe te passen, is een fraaie dynamiek in het contact tussen de twee leefruimtes ontstaan. De lange zijgevel van de woning maakt een sterk contact tussen de tuin en het interieur. De kap omsluit de woning harmonieus en dat gebaar wordt herhaald in de dakvorm van het lagere bouwvolume.

Tuinhuis

Vorig Project

Kantoor

Volgend Project

Alle projecten

Bureau

over ons en onze werkwijze