De Lichtenberg Amersfoort

Wonen in massief hout

Op een prachtige locatie, De Lichtenberg in Amersfoort, hebben we voor onze opdrachtgevers een woning gerealiseerd in Cross Laminated Timber. Het kruislaags verlijmd hout maakt een constructieve wand, die computergestuurd uitgefreesd wordt. Hierdoor ontstaat een bouwpakket dat plat op de vrachtwagen vervoerd wordt en waarmee in een aantal dagen het casco van de woning gebouwd wordt. Het slaat CO2 op, zorgt voor een gezond binnenklimaat en is biologisch afbreekbaar.

Voor het exterieur van de woning is gekozen voor een eenduidige en genuanceerde vormgeving. We hebben in het ontwerp veel aandacht besteed aan de detaillering en de materialisering van de gevels, waardoor een ontwerp is ontstaan die enerzijds helder en krachtig is door zijn strakke hedendaagse vormgeving, maar die zich tegelijkertijd op een bescheiden manier toont aan de omgeving.

Bij de totstandkoming van de configuratie van de plattegronden en de daarmee samenhangende posities van de gevelopeningen liggen meerdere uitgangspunten ten grondslag. Zo zijn de posities van de gevelopeningen onder meer ontstaan vanuit zichtlijnen en praktische overwegingen. Zo is er bijvoorbeeld vanuit de hal, als je de woonkamer binnenkomt, direct zicht op de tuin, hebben de eetkamer en woonkamer veel contact met buiten door de grote ramen, is er vanuit de speelkamer zicht op de oprit en heeft de grote slaapkamer aan de voorzijde straks een prachtig uitzicht over de stad doordat we de posities van de ramen zorgvuldig hebben gekozen. De gevelopeningen zijn verdiepingshoog om maximaal buiten binnen te beleven. Vanwege de principes van passief bouwen zijn aan de zuidzijde meer ramen toegepast dan aan de noordzijde.

Alle projecten

Nuenen

Volgend project