Nieuw Delft

Tussenwoning boven spoortunnel

Onze opdrachtgever vroeg ons om voor deze complexe locatie midden in Delft een speelse, lichte en ruimtelijke woning te ontwerpen. Complex, omdat op deze plek voorheen de bovengrondse spoorlijn liep, die nu onder de woningen door loopt in de nieuwe Delftse spoortunnel. Boven een tunnel bouwen, waar heien dus lastig is. Midden in een historische binnenstad met aan weerszijden andere woningen met andere architecten en andere aannemers; volop logistiek dus. Door met alle betrokken partijen in goed contact te blijven, hebben we alle eventuele hobbels in de weg kunnen voorkomen of glad kunnen strijken. Ons goede contact met de gemeente was daarbij een zeer prettige bijkomstigheid. De rol van architect als manager of coördinator is op een plek als deze erg belangrijk. Dat zagen we gelijk in en die rol hebben we met aandacht en plezier op ons genomen.

Onze opdrachtgevers hadden een helder en leuk programma van eisen. Dat was voor ons een goede kapstok met genoeg ‘haakjes’ om onze ontwerpideeën aan op te hangen. Het is ons inziens belangrijk en goed voor het ontwerp als de opdrachtgever daar van te voren goed over nadenkt, dat was hier zeker het geval. Door vervolgens goed in dialoog te gaan over dat programma van eisen wordt voor ons als ontwerpers duidelijk wat prioriteiten zijn en komen we gezamenlijk tot goede ideeën en gedachten. We hebben vervolgens ons talent om specifieke ontwerpoplossingen te bedenken voor specifieke ontwerpopgaven ingezet. En dat temidden van alle randvoorwaarden en partijen uit te werken en te begeleiden. De niet aflatende inzet en doorzettingsvermogen van onze opdrachtgevers deed de rest.

Een aantal leuke ‘haakjes’ uit het programma van eisen waren bijvoorbeeld een woning met plezier en lol, waar je lekker kunt spelen, op allerlei manieren. Ze vroegen bijzondere aandacht voor functies als een ‘mudroom’, een speelse verbinding met de tuin, veel verticaal contact tussen de verdiepingen door middel van bijvoorbeeld vides, een ronde eettafel. Ook zouden ze graag een luxe loft als ‘eigen’ verdieping ervaren, met een dakterrasgevoel aan voorzijde. Daar is immers het uitzicht over het Van Leeuwenhoekpark. Ook wilde de opdrachtgever graag een puntdak, wat voor dit tussenkavel met smallere beekmaat dan de buren niet meteen voor de hand liggend was.

We lieten ons voor het ontwerp inspireren door de eeuwenoude grachtenpanden van de Oude Delft. Een souterrain-achtige begane grond met “mud-room” en achterom. De leefruimtes op de eerste verdieping, met een split-level daarin. Zo ontstaat er een grote, ruime ruimte die toch duidelijk is opgesplitst in een woonkamerdeel en een leefkeukendeel. Daglicht waadt zich door de woning heen op deze verdieping door hogere verdiepingshoogte en een grote vide met grote ramen.

Vanwege de smalle, diepe en hoge ‘envelop’ (het kavel met bijbehorende hoogteregels), hebben we in het ontwerpproces veel met doorsneden gewerkt. Zo konden we goed laten zien hoe je met de verschillende hoogtes (vanuit wensen maar ook vanwege kavel/context) kunt werken en verticaal verbinding kunt maken tussen verschillende ruimtes. Daar is ook het idee voor een ‘tribune’ trap tussen woonkamer en keuken door ontstaan. Bij ieder nieuw project kijken we wat een goede manier van werken is, bij dit project was dat dus dmv doorsneden, zowel in 2D als in opengewerkte 3D-beelden. Het lol en plezier hebben in het project hebben we ook in het ontwerpproces verweven. De ontwerppresentaties en -besprekingen waren altijd een feestje en ook in de manier van visualiseren hebben we veel pret gestopt. Een persoonlijke en opdrachtgeverspecifieke aanpak vinden we belangrijk; ieder project weer.

We hebben veel aandacht besteed aan de materialisering en detaillering van de gevels, zeker omdat dat in een dergelijke rij woningen met verschillende ontwerpers belangrijk is. Dat is uiteindelijk heel goed uitgepakt, de aandacht die we eraan hebben besteedt is te zien in het eindresultaat. Door goed contact te houden met de opdrachtgevers, architecten en aannemers van de naastgelegen kavels zijn de aansluitingen bouwkundig goed geworden en is dat zonder problemen in het proces verlopen.

Buurtschap

Vorig project

Noorden

Volgend project