IJburg

Out of the box

Onze opdrachtgever kocht een bouwkavel op IJburg, Amsterdam waarop zij hun droomhuis wilden realiseren. Het kavel biedt aan de voorzijde een weids uitzicht over het IJmeer. Je kunt Pampus, Almere en Durgerdam zien liggen en vele boten, vogels en prachtige uitzichten komen continu voorbij. Op het kavel kon een rijwoning gebouwd worden, tussen woningen die door andere architecten ontworpen zijn. Zo ontstaat een moderne versie van een rij Amsterdamse “grachtenpanden”.

Onze opdrachtgever wilde geen conventionele gangen met trappenhuis in hun woning, maar meer een route door de woning die langs allerlei plekken leidt. Ons ontwerp is gebaseerd
 op het concept dat we
 verschillende kamers als “dozen” in de beschikbare 
ruimte plaatsen en hangen. De ruimtes tussen de dozen worden de verblijfplekken; leefkeuken, woonkamer en galerie. Inspiratie voor dit idee kwam vanuit de wens van de opdrachtgever om een home cinema te hebben. Wij bedachten dat deze ruimte geen daglicht nodig heeft en dus midden in het volume gehangen kon worden als een soort dichte doos.

Door de dozen te laten verspringen ontstaan er allerlei doorzichten door de woning. De verkeersruimtes in dit ontwerp lopen als een route door de woning, waarbij de gebruiker steeds op, onder of langs de verschillende dozen loopt. Door de 'doos' van de thuisbioscoop met op alle vlakken met hout te bekleden kun je je altijd goed orienteren in de woning. Het concept van de verspringende dozen geeft elke keer een ander, maar steeds fantastisch uitzicht over het IJmeer, Pampus en Durgerdam! De woning is begin 2016 opgeleverd.

Verkaveling

Vorig project

Amersfoort

Volgend project

Alle projecten

Bureau

Over onze visie op ons vak