Kubuseiland, Leidsche Rijn

4 verschillende kubusvormige woningen

Het stedenbouwkundige plan van Kubuseiland, een wooneiland met 50 kavels in Utrecht Leidsche Rijn, schrijft voor dat alle woningen exact kubusvormig moeten zijn. Op meerdere kavels moet vanuit het bestemmingsplan een woning met afmetingen van 9x9x9 meter komen, maar er zijn ook kavels voor kubuswoningen met ribbe 6 meter, 10 meter of 12 meter. Wij hebben vier verschillende woningen gerealiseerd op Kubuseiland, voor vier verschillende opdrachtgevers. Ondanks dat de hoofdvorm op voorhand vast staat, zijn er toch vier zeer verschillende woningen ontstaan. Allen zijn geheel toegespitst op het gewenste gebruik en beleving van onze verschillende opdrachtgevers.

Kavel 29

Overhoeks ronddwalen

Deze kubuswoning op kubuseiland is een bijzondere. De wens van de opdrachtgevers was om een zo ruim en licht mogelijke leefruimte te creëren. Ons voorstel was om dit maximaal toe te passen, zowel in lengte, diepte als hoogte van de woning, zonder onderbreking van wanden en deuren. Dit heeft geresulteerd in een plattegrond waarbij de entree zo compact mogelijk is vormgegeven en de woon-, eet-, kook-, en studeerplek middels een vide in één ruimte met elkaar zijn ondergebracht. Een uitbouw van 3x9m zorgt voor nog meer ruimte.

De trappen in de vide zijn vormgegeven als ronde wenteltrappen, daarmee zijn ze niet alleen functioneel maar vormen ze ook een mooi contrast met de hoekige vormen van de kubuswoning en worden het objecten in de ruimte. De grote glazen raampartijen in de gevels volgen de rondgang van de wenteltrappen, van begane grond tot dak, en benadrukken daarmee de alzijdigheid van de kubusvorm.

De sculpturale kwaliteit van de kubusvorm wordt aan de buitenzijde verder versterkt door het toepassen van een eenduidig en monolithisch gevelmateriaal, in dit geval een grijze composiet vezelcementplaat. Dit wordt gecombineerd met accenten van donkere aluminium profielplaten die overhoeks zijn toegepast en zorgen voor een strakke minimalistische belijning.

De slaap-, bad en waskamers op de eerste en tweede verdieping zijn met name gericht op functionaliteit, waardoor de gehele woning een prettige, bijzondere maar ook gebruiksvriendelijke logica krijgt, geheel op maat gemaakt voor het gezin.

Kavel 43

De kubus als sculptuur

We hebben voor kavel 43 een ontwerp gemaakt voor een woning met afmetingen van 9x9x9 meter. Vanaf het eerste moment is binnen het bouwteam van opdrachtgever, aannemer en architect gestreefd naar een optimale verhouding tussen programma, budget, regelgeving en esthetica. Er wordt continu gezocht naar slimme oplossingen die een bijzondere en niet alledaagse woning opleveren, binnen een taakstellend budget.

De materialisering van de gevels bestaat uit stucwerk, metselwerk en glas, die de vier grote gevels van 9x9 meter onderverdelen in kleinere vlakken en zodoende zorgen voor een genuanceerd gevelbeeld. Het sculpturale karakter van de kubus wordt nog meer versterkt door de toepassing van een aantal hoekkozijnen die verschillende vlakken van de kubus met elkaar verbinden.

We hebben bij dit project gewerkt van eerste schets tot laatste steen. We maakten het ontwerp, hebben de omgevingsvergunningaanvraag verzorgd en de bouw begeleid. De woning is binnen planning en budget gerealiseerd. Uiteindelijk hebben we nog drie opdrachten op kubuseiland gekregen, van drie verschillende opdrachtgevers.

Kavel 1

Vlakken met elkaar verbinden

Deze opdracht op Kubuseiland was voor een kubuswoning met een grotere maat dan de andere drie woningen die we op Kubuseiland ontwierpen. De meter extra in alle drie de dimensies geeft ruimte voor een royaal trappenhuis, waar we dan ook een bijzonder element van maakten in deze woning.

De woning staat op een bijzondere plek op het eiland, net verschoven ten opzichte van de rij woningen waar hij in staat. Deze verschuiving biedt een fraai uitzicht over de binnentuin van het eiland. Deze lange zichtlijn hebben we benadrukt door aan die zijde van de woning verdiepinghoge ramen te maken. De keuken, voor onze opdrachtgever een belangrijke plek in de woning, heeft dan ook het uitzicht aan die zijde. Aan de andere zijde is een grote, brede pui aan de tuin, waarmee buiten en binnen sterk met elkaar verbonden zijn.

Door de verschillende gevels van de kubus met elkaar te verbinden met accenten in de gevelvlakken, wordt de kubus een alzijdig interessante woning, in plaats van een “dobbelsteen” met zes vlakken. Het contrast tussen de zwarte kozijnen in de accentvlakken met de witte kozijnen in de witte vlakken versterkt het sculpturale karakter van de kubusvorm.

Kavel 38

Volgens de regels van Feng Shui

Onze opdrachtgever wilde graag een woning, waarbij in het ontwerp rekening gehouden werd met de regels van Feng Shui wonen. De verschillende gevels hebben allen hun oriëntatie en kregen dan ook hun eigen karakter. De maatverhoudingen en compositie van vlakken in de gevels volgen de regels van Feng Shui. Het inpandige balkon heeft een prachtig uitzicht over het water rond Kubuseiland.

Door met de opdrachtgever een goede dialoog te voeren over hun manier van wonen, waarin het koken een belangrijke rol speelt, hebben we een indeling gemaakt die ze op het lijf geschreven is. We hebben bij deze woning een optimale verhouding tussen de mogelijkheden van het kavel, de regelgeving vanuit het kavelpaspoort, de wensen van de opdrachtgever en het budget gevonden.

Hardenberg

Vorig project

Anodebol

Volgend project