Een duurzame woning

in het Maximapark in Utrecht

Een bijzonder project, om meerdere redenen. Deze woning wordt gerealiseerd op een zogeheten Berlagekavel. Langs “Het Lint”, dat rond het Maximapark in Utrecht loopt, is op een aantal plaatsen een kavel aangewezen die bebouwd moeten worden met een extra bijzondere woning. De welstandstoetsing van deze woningen staat onder supervisie van Adriaan Geuze van landschapsarchitectuurbureau West 8. Zij ontwierpen het hele Maximapark en door langs het 9 kilometer lange fiets- en wandelpad steeds bijzondere woningen te zien kun je je beter oriënteren. We zijn blij dat Adriaan Geuze de door ons ontworpen woning als “prachtig” bestempelde en we daarmee voldoen aan de criteria van het Berlagekavel.

De woning wordt vriendelijk en huiselijk door de uitstraling van het hout in het interieur en exterieur en door de ronde hoeken in het exterieur. De vides zorgen voor mooi contact tussen de verschillende ruimtes. Daarmee voldoen we met deze woning helemaal aan de wensen van onze opdrachtgevers, die met recht kunnen zeggen dat ze een bijzonder huis gaan bewonen, op een bijzondere plek.

Dat is niet het enige bijzondere van dit project. We hebben in dit project ook een bijzondere verhouding met onze opdrachtgever, die ons vroeg of hij als een “stagiair” mee zou kunnen draaien met ons bureau in dit project. Het ontwerp is een co-creatie geworden. Samen met onze opdrachtgever hielden we lange en goede ontwerpsessies en zo werd het ontwerp steeds verder verfijnd tot de woning die het nu wordt; geheel op maat gemaakt voor hoe onze opdrachtgevers hun woning willen gebruiken en beleven.

De duurzaamheidsambities van onze opdrachtgevers zijn bij dit project enorm hoog. Niet alleen moet de woning natuurlijk energieneutraal worden, daarnaast is er het streven om zoveel mogelijk bio-based materialen toe te passen. In de eerste plaats wordt aan die ambitie gewerkt door het bijzondere bouwsysteem waarmee deze woning gemaakt zal worden, een Cross Laminated Timber draagstructuur. Dat zijn massieve houten wanden van kruislings verlijmd hout, die in een hoge mate van prefabricage computergestuurd worden uitgefreesd tot een bouwpakket van wanden en vloeren. Het houten, bio based casco van de woning wordt na fabricage in de fabriek in slechts enkele dagen opgebouwd op de bouwplaats. Door vervolgens dikke houtvezelisolatie en minerale gevelstuc als afwerking toe te passen ontstaat een dampopen bouwstructuur, wat moet zorgen voor een prettig en gezond binnenklimaat.

De woning is op een ideale wijze op de zon georiënteerd. Daar komt onder andere de draaiing in de plattegrond uit voort. Grote openingen op zuid en zuid-west, zorgen dat de zon de woning opwarmt in de winter. Zonwerende luiken, screens en beplanting zorgen voor minder warmte-opbouw in de zomer. De gevels op het noorden zijn meer gesloten van aard, zij verliezen daardoor minder warmte. In de kelder van de woning is het kloppend hart van moderne installaties die deze woning zullen verwarmen, koelen en van verse lucht zullen voorzien. Er staat een buffervat met zo’n 1000 liter water, dat verwarmd wordt door zonnecollectoren, door een warmtepomp, maar ook door de accumulatiehoutkachel die in de woonkamer komt te staan. De woning krijgt slechts op de begane grond vloerverwarming. Door de grote vides verdeelt de warmte zich in de gehele woning. En middels een luik in het dak kan de warmte ideaal gecontroleerd worden.

Bergschenhoek

Vorig project

Amstelveen

Volgend project

Bureau

Over ons en onze werkwijze