Van kassen naar wonen

Verkavelingsplan 6 woningen

Op een prachtige plek aan de Nieuwkoopse plassen voegde de grootvader van onze opdrachtgever lang geleden een aantal kavels aan de Voorweg in Noorden samen, om daar een glastuinbouwbedrijf op te beginnen. Nu, twee generaties later gaat onze opdrachtgever bijna met pensioen en maakt hij van het kassencomplex waar drie generaties bouwden aan het bedrijf weer meerdere woonkavels. Wij maakten het verkavelingsplan daarvoor.

We maakten verschillende varianten van de verkavelingsmogelijkheden. Deze varianten hebben we besproken met onze opdrachtgevers, met de gemeente, en met makelaars, om tot de optimale verdeling te komen. Het uiteindelijke plan respecteert het kenmerkende landschap met prachtige uitzichten over de plassen van Natuurmonumenten. Tussen een aantal kavels introduceren we nieuwe sloten, zodat de woningen op eilandjes komen te liggen en de kwaliteit van het water in alle windrichtingen ervaren kan worden. Ook wordt daarmee de korrelgrootte van het gehele kavel verkleind en voegt het zich daarmee goed in de bestaande structuur van het turfwinningsgebied. Daarnaast heeft ons ontwerp van verkaveling een optimale economische uitkomst, binnen de regels van het gewijzigde bestemmingsplan.

De transformatie van het gebied zal gefaseerd plaatsvinden en daar zijn onze plannen dan ook op gericht geweest. in 2021 is het oostelijke deel van het kassencomplex gesloopt. Hier komen twee kavels voor woonhuizen. Over zo'n 7 jaar zal de westelijke helft van de kassen gesloopt worden, waar ruimte ontstaat voor nog drie woningen.

Onze opdrachtgever gaat zelf op één van de kavels wonen, in een woning die door ons ontworpen en uitgewerkt is. Zie daarvoor het project “Vrijstaande villa aan het water”. Dat ontwerp is geïnspireerd door en speelt in op de prachtige en karakteristieke omgeving.

Inrichtingsplan

Vorig project

Noorden

Volgend project