Schuurwoning

Samengesteld uit meerdere schijven

Voor een kavel in Nuenen West ontwierpen we een moderne schuurwoning met één heldere hoofdvorm. Onze opdrachtgever gaf vanaf het begin van het project aan dat ze houden van een woning met zo'n eenduidige hoofdvorm; “aus einem guss”, zoals ze zelf omschreven. Binnen bestaat de woning echter uit een serie aaneen geschakelde ruimtes met allemaal een andere beleving; precies ontworpen naar hoe onze opdrachtgevers de verschillende ruimtes van hun woning willen gebruiken en beleven.

Het kavelpaspoort van deze plek schrijft een langwerpige woning voor, geïnspireerd op de langgevelboerderijen uit de omgeving, waarvan de verhouding lengte versus breedte minimaal twee staat tot één is. Bij een langwerpige woning ligt het voor de hand de verschillende ruimtes achter elkaar te plaatsen. Het zeer diverse programma van wensen en eisen bracht ons op het idee om de woning te zien als een reeks verschillende “plakken” die achter elkaar gezet samen de woning vormen. Door de verschillende plakken heen loopt op zowel de begane grond als de verdieping een lengte-as die de ruimtes aan elkaar verbindt. Zo ontstaat een interessante aaneenschakeling van ruimtes die soepel in elkaar overlopen, maar wel hun eigen karakter hebben.

De woning is bekleed met een zwarte, houten gevelbekleding. De woning krijgt daardoor een moderne uitstraling en refereert tegelijkertijd ook aan het traditionele materiaalgebruik uit de omgeving, toegepast bij schuren, boerderijen en de nabij gelegen Opwettense Watermolen. Samen met de donkere, vlakke dakpannen wordt het gevoel van één volume versterkt. De zonnepanelen liggen in het pannendak verwerkt, in dezelfde maat als de pannen. De luifels aan de woning worden vormgegeven in stalen profielen met houten bekleding in contrastkleur. Een eyecatcher is de lichte, glazen hal met vide, waar de ranke overloop doorheen steekt.

Bij deze woning hebben we ons na het ontwerpen ook vol gestort op de bouwkundige detaillering. Cruyff zei al eens: "niets is zo moelijk als simpel voetballen". Zo is dat ook in de architectuur en bouwkunde. Het vergt inspanning om een woning "aus einem guss" te maken; de glazen gevel- en dakdelen van de hal liggen precies in lijn met de hoofdvorm en bij de stalen luifels zijn er bijvoorbeeld geen bouten of verbindingen in het zicht. Door van het eerste begin af aan iedere betrokken maker van de woning mee te nemen in onze ambities en doelen, heeft iedereen zijn best gedaan om het simpele voetballen voor elkaar te krijgen.

CLT woning

Vorig project

Kubuseiland

Volgend project

Alle projecten

Bureau

Over ons en onze werkwijze