Schuurwoning

Samengesteld uit meerdere schijven

Voor een kavel in Nuenen West ontwierpen we een schuurwoning met een heldere vorm. Onze opdrachtgever gaf vanaf het begin van het project aan dat ze houden van een woning in een eenduidige hoofdvorm; “aus einem guss”, zoals ze zelf omschreven. Binnen is de woning echter een serie aaneen geschakelde ruimtes met allemaal een andere beleving; precies ontworpen naar hoe onze opdrachtgevers de verschillende ruimtes willen gebruiken en beleven.

Het kavelpaspoort van deze plek schrijft een langwerpige woning voor, geïnspireerd op de langgevelboerderijen uit de omgeving, waarin de verhouding lengte versus breedte minimaal twee staat tot één is. Dat leidt dus tot een langwerpige woning, waarin het voor de hand ligt de verschillende ruimtes achter elkaar te plaatsen. Het zeer diverse programma van wensen en eisen bracht ons op het idee om de woning te zien als een reeks “plakken” met allen een eigen beleving, die achter elkaar gezet samen de woning vormen. Door de verschillende plakken heen loopt op zowel de begane grond als de verdieping een lengte-as die de ruimtes aan elkaar verbindt. Zo ontstaat een interessante aaneenschakeling van ruimtes die soepel in elkaar overlopen, maar wel hun eigen karakter hebben.

De woning wordt bekleed met een zwarte, houten gevelbekleding. De woning krijgt daardoor een moderne uitstraling en refereert tegelijkertijd ook aan het traditionele materiaalgebruik uit de omgeving, toegepast bij schuren, boerderijen en de nabij gelegen Opwettense Watermolen. Samen met de donkere, vlakke dakpannen wordt het gevoel van één volume versterkt. De zonnepanelen liggen in het pannendak verwerkt, in dezelfde maat als de pannen. De luifels aan de woning worden vormgegeven in stalen profielen met houten bekleding in contrastkleur. Een eyecatcher is de lichte, glazen hal met vide, waar de ranke overloop doorheen steekt.

De woning wordt bekleed met een zwarte, houten gevelbekleding. De woning krijgt daardoor een moderne uitstraling en refereert tegelijkertijd ook aan het traditionele materiaalgebruik uit de omgeving, toegepast bij schuren, boerderijen en de nabij gelegen Opwettense Watermolen. Samen met de donkere, vlakke dakpannen wordt het gevoel van één volume versterkt. De zonnepanelen liggen in het pannendak verwerkt, in dezelfde maat als de pannen. De luifels aan de woning worden vormgegeven in stalen profielen met houten bekleding in contrastkleur. Een eyecatcher is de lichte, glazen hal met vide, waar de ranke overloop doorheen steekt.

Hardenberg

Vorig project

Bergschenhoek

Volgend project

Alle projecten

Bureau

Over ons en onze werkwijze