Villa Culemborg

Open versus gesloten

Onze opdrachtgever vroeg ons een woning te ontwerpen voor een kavel in Culemborg Sprokkelenburg, waarbij de architectuur van de woning ook een opgave in de tuin op zou lossen. Het hoekkavel ligt prachtig op de zon georiƫnteerd, maar ook aan de toegangsweg van deze nieuwe wijk van Culemborg. De vraag was hoe er enerzijds optimaal op de zon gericht kon worden, en tegelijkertijd een vanzelfsprekende afsluiting van de weg gemaakt kon worden om een intieme tuin te hebben.

We bedachten een concept waarbij een lange, meanderende tuinmuur plekken in zowel de tuin als in de woning laat ontstaan. De muur begint als erfafscheiding, duidt dan de plek van de carport, loopt vervolgens door in de gevel van de woning, en scheidt aan de zuidkant de achtertuin van de weg die langs het kavel loopt. Doordat de muur als gevel in de hoogte niet doorloopt tot het plafond is de tuinmuur niet te massief, en valt bovendien het fraaie ochtendlicht door de bovenramen de woning in, zonder dat de privacy naar de weg toe verloren gaat.

Het contrast tussen open en gesloten is verder doorgevoerd in het verschil van openheid van de begane grond en de verdieping, die functioneel van aard is met slaap- en badkamers voor de gezinsleden. Het daklicht boven het trapgat zorgt er voor dat de ochtendzon op het kookeiland valt.

Terschelling

Vorig project

Gouda

Volgend project

Alle projecten

Bureau

Over ons en onze werkwijze