Vrijstaande verandawoning Heenvliet

Ruimtelijk én compact wonen

Aan de oude dorpsdijk in Heenvliet hadden onze opdrachtgevers een prachtige plek op het oog om hun droomhuis te realiseren. In nauwe samenwerking met een planologisch adviesbureau en de gemeente Nissewaard is het ons gelukt de oude bestemming van tuingrond te wijzigen naar een woonbestemming en zo de realisatie van deze woning mogelijk te maken.

Uitdaging bij dit project was om binnen een beperkt budget een woning te realiseren voor een jong gezin, die past binnen de historische en groene dorpskern, en tegelijkertijd modern en ruimtelijk is ingedeeld met het gebruiksgemak en comfort van nu.

Dat heeft geresulteerd in een zeer open en ruimtelijke begane grond. De plattegrond is in het hart voorzien van een functioneel ‘blok’, waarin toilet, trap, garderobe, techniekruimte, keukenkasten en de meterkast zijn ondergebracht. De keuken, eetkamer, woonkamer, studeerplek en veranda zijn om dit blok heen gesitueerd en staan allemaal in verbinding met elkaar.

De eerste verdieping is compact en effectief ingedeeld, met 3 slaapkamers en een badkamer. Ruime dakkapellen zorgen voor extra ruimte.

Aan de buitenzijde is het dakvlak de drager van het ontwerp. Aan de noordzijde loopt het dakvlak door over de gevel en aan de zuidzijde is het onder een flauwere hellingshoek doorgetrokken over het terras en de eetkamer. De kop- en zuidgevel zijn vormgegeven in een zandkleurige steen met grotendeels verdiepingshoge kozijnen. Het geheel toont daardoor respect voor de omgeving en heeft een herkenbare typologie, maar is tegelijkertijd modern en eigen.

Alle projecten

Nieuwveen

Volgend project