Leven op het water

Woonark in Utrecht

Wij hebben voor onze opdrachtgevers een bijzondere woonark in het Merwedekanaal in Utrecht ontworpen. Het water is een belangrijke inspiratiebron geweest voor het ontwerp. Water is altijd in beweging, dat golvende karakter is vertaald in het lijnenspel van het dak dat zich aan vier zijden afwisselend omhoog en omlaag beweegt. We hebben maximaal ingezet op de beleving van het water, vanuit alle ruimtes. Door de opengewerkte hoeken ontstaan aan twee zijden fraaie vergezichten over het Merwedekanaal. Het lichtspektakel door de dakramen en de schuifpuien en vooral het weerkaatsende lichtspel op het plafond werkt betoverend en maakt de beleving met het water compleet.

Binnenin de ark is er overzicht, er zijn zichtlijnen over alle lengtes van de ark, maar ook intieme hoekjes. De vormgeving van het dak versterkt dat; op sommige plekken in de ark is het laag, beschut en knus, in andere ruimtes juist weer hoog, open en wijds.

De ark is gebouwd in CLT, Cross Laminated Timber. Deze duurzame bouwwijze van massief hout slaat CO2 op, is damp- en vochtregulerend, wordt computergestuurd op maat gemaakt in de fabriek en op de werf in elkaar gezet. Het werkt als een groot bouwpakket en maakt het bouwen daarmee een stuk efficiƫnter, duurzamer en toekomstbestendiger. Het is een bouwmethode waar wij voledig in geloven! Het dubbelgekromde hypparschaal dak is eveneens van CLT gemaakt en springt in het oog. Arkbouwer Domera heeft daarbij fantastisch werk geleverd. De ark heeft een hypermoderne installatietechniek, uitgewerkt door ALT127 en is innovatiever en slimmer dan we tot nu toe ooit maakten.

Voor de materialisering van de gevels zijn we samen met de opdrachtgevers opzoek gegaan naar een in het oog springend materiaal, wat wel opvallend en eigen mocht zijn. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij zwarte felsbanen met afwisselende breedtes. De kleurvlakken in de gevels bij de loggia en de entree steken daar sprankelend en vrolijk bij af.

De dag dat de ark van de werf in Gouda naar zijn vaste ligplaats in Utrecht werd gevaren was een bijzonder moment. Wat een belevenis om een heel huis voorbij te zien komen en zijn plek te zien vinden. De betrokkenheid van de buurtbewoners bij aankomst en de vakbekwaamheid van de schippers was heel mooi om te zien.

Hospice

Vorig project

Maximapark

Volgend project